در الک ها سرعت جداسازی یه عوامل زیر بستگی دارد:
ظرفیت یک الک عبارت است از مقدار موادی که از هر متر مربع آن در یک ثانیه عبور می کند.از الک مسطح به میزان وسیعی در دسته بندی مواد غذایی خشک مثل ارد استفاده می شود.مشکل اساسی این الک ها عبارتند از:
غالبا ارتعاش غربال به تنهایی جهت جداسازی کامل قطعات از یکدیگر کفایت نمی کند. به این دلیل لازم است از یک حرکت چرخشی جهت پخش ماده غذایی در سراسر سطح الک و از یک حرکت ضربانی در جهت عمودی جهت شکستن قطعات به هم چسبیده و جلوگیری از کور شدن استفاده شود.
انواع مختلفی از الک های استوانه ای جهت دسته بندی برخی از مواد غذایی که به شکل دانه های کوچک (مثل نخود و لوبیا) هستند و دارای مقاومت مکانیکی کافی جهت تحمل حرکات پیچشی درون غربال هستند به کار می روند.الک های استوانه ای از استوانه فلزی سوراخ دار و یا مشبکی تشکیل شده اند که به حالت افقی (با زاویه 5 تا 10 درجه) قرار می گیرند. استوانه ها ممکن است هم مرکز یا موازی (ماده غذایی از یک استوانه خارج شده و وارد استوانه بعدی می شود) باشند و یا پشت سرهم قرار گیرند (یک استوانه منفرد متشکل از چند ناحیه غربالی با اندازه های مختلف).
ظرفیت کلی غربال های استوانه ای بیش تر از غربالهای با بستر صاف است. ظرفیت الک های استوانه ای با افزایش سرعت دروان، زیاد می شود تا به یک نقطه بحرانی برسد. در بالاتر از سرعت بحرانی، نیروی گریز از مرکز مانع عبور ماده غذایی از الک می شود و جداسازی به درستی صورت نمی گیرد.