ترمز اضطراری: ضروری یا غیر ضروری مسئله این است
قبل از اینکه به سوال ترمز اضطراری چیست پاسخ بدهیم باید با اهمیت ترمز اضطراری آشنا شویم. ترمز اضطراری را می توان انقلابی در امنیت خودرو دانست؛ کافیست یکبار تصادفی با درصد خطای کم داشته باشید تا از اهمیت ایمنی خودرو مطلع شوید. ایمنی را میتوان مهمترین موضوع یک خودرو دانست زیرا هرچقدر خودرو از لحاظ موتوری قدرتمند و از لحاظ ظاهری زیبا باشد، تا وقتی که ایمنی بالایی نداشته باشد نباید سوار آن خودرو شد.
دلیل این مسئله نیز آن هست که ایمنی خودرو وابسته به جان سرنشینان و عزیزان ما هست و اگر ایمنی خودرویی بالا نباشد ممکن هست جان عزیزانمان بخطر بیفتد. به همین دلایل هست که غولهای خودروسازی جهان روز به روز در پی بالا بردن ایمنی خودروهای خود هستند و بر سر این موضوع با همدیگر رقابت دارند.
ترمز اضطراری:آپشنی ارزان اما سرنوشت ساز
قبل از اینکه در مورد ترمز اضطراری بخاهیم اطلاعاتی به شما بدهیم خوب است بدانید که یکی از تدابیری که شرکتهای خودروسازی در تمامی جهان برای بالا بردن ایمنی خودروهای خود درنظر میگیرند، ترمز اتوماتیک خودرو یا همان AEB هست. نکته جالب اینجاست که این قطعه هزینه ای زیر 500 هزار تومان دارد و همین آپشن زیر 500 هزار تومانی میتواند در خیلی از مواقع جان شما و عزیزانتان را نجات دهد.
حدود 95 درصد از خودروهای جدید به آپشن ترمز اتوماتیک خودرو مجهز هستند و طبق شنیده هایی گفته شده که AEB یکی از مهم ترین دلایل برای گرفتن 5 ستاره در تستهای ایمنی استانداردی مانند euroncap هست.
ترمز اضطراری آپشنی معجزه آسا است که از کشته شدن تعداد زیادی از سرنشینان جلوگیری کرده است. طبق آمارهای ثبت شده، ترمز اتوماتیک از کشته شدن 5000 نفر و زخمی شدن 50000 نفر جلوگیری کردهاست و بدون شک می توان ترمز اضطراری را مرحمی برای خودروها دانست که سیل عظیمی از انتقادها را برای ایمنی پائین خودروها رفع شده است.
ترمز اتوماتیک چگونه کار میکند؟
در مورد ترمز اتوماتیک باید بدانیم که اگر سرعت شما کم باشد و نیاز به سیستم ترمز اضطراری پیدا کنید، به احتمال زیاد از ضربه جلوگیری و یا از شدت ضربه به اندازه زیادی کاسته میشود. البته نگران نباشید اگر سرعت خودروی شما زیاد هم باشد، ترمز اضطراری باعث میشود دیگر با خسارات زیاد روبه رو نشوید و به احتمال فراوان مرگ و میری در آن حادثه پیش نخواهد آمد. حال رسیدیم به اصل مطلب که این آپشن مهربان چگونه کار میکند. AEB مجهز به رادار لیزری هست که میتواند موانع پیش رو و شرایط جاده را تشخیص و بررسی کند و در انتها به خودرو دستور دهد.
سیستم بی نظیر تشخیص در ترمز AEB
برای پاسخ بهتر به این که ترمز اضطراری خودرو چیست باید بدانیم که اساس کار این سیستم بر روی تشخیص مانع ثابت کار می کند به طوری که اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم میتوان به سیستم تشخیص ترمز اتوماتیک خودرو اشاره کرد که ابتدا در صورت بودن موانعی، به راننده هشدار میدهد و اگر راننده امتناع کند، خود سیستم بصورت اتوماتیک وارد عمل میشود و خودرو را نگه میدارد.
البته نگران بازار خراب خودرو در ایران نباشید زیرا خودروهای چینی زیادی هستند که مجهز به ترمز اضطراری شدهاند و به بازار ایران عرضه میشوند.
ترمز اضطراری ولوو
البته در نهایت باید از شرکت سوئدی ولوو تشکر کرد که برای اولین بار در سال 2008 ما را با AEB خودرو آشنا کرد و با توجه به نتیجه درخشانی که این سیستم در خودروهای ولوو داشت، سایر خودروسازها هم آستین ها را بالا زدند تا به الان برسیم که شرکت تسلا مطمعنترین ترمزهای اضطراری را در خودروهای خود گذاشته است.
البته در اوایل ترمز اضطراری خودرو کارایی چندانی نداشت؛ برای مثال اگر اختلاف سرعت بین 2 خودرو بیشتر از 15 کیلومتر بر ساعت بود و خودروها بیشتر از 30 کیلومتر بر ساعت سرعت داشتند، آپشن ترمز اضطراری به هیچ دردی نمیخورد اما در حال حاظر دیگر خبری از این کارایی کم نیست.
کروز کنترل با ترمز اضطراری خودرو چه فرقی دارد ؟
در حقیقت باید گفت کروز کنترل کارایی مانند ترمز اضطراری خودرو دارد و تنها تفاوتشان دوربینهای سیستم ترمز اضطراری هست که ایمنی بیشتری نسبت به کروز کنترل دارد.
چرا باید خودروی آینده ما ترمز اضطراری خودرو داشته باشد ؟
شاید حواستان به بیمه نبوده باشد. بله درست خواندید بیمه؛ بیمه یکی از بهترین گزینه هایی هست که دارنده خودرو باید حواسش به آن باشد.
حال با سیستم هوشمند ترمز اضطراری خودرو از تصادف های احتمالی جلوگیری میشود و در عین حال از شدت حادثه می کاهد تا در نتیجه بیمه شما نیز احتمال بیشتری دارد که در سال بعد از تخفیف ویژه ای بهرمند شود.
چرا بعضی از خودروها آپشن ترمز اتوماتیک خودرو را ندارند ؟
اگر یادتان باشد استفاده از کمربند تا همین چند سال پیش شیوع پیدا نکرده بود اما با پافشاری های خیلی از سازمانها و تبلیغات گسترده بالاخره این رفتار در بین سرنشینان تبدیل به عادت شد تا جان خود را در خیلی از تصادفها حفظ نمایند.
حال نگاهی به بازار ایران بیندازیم. بازاری که روز به روز دچار تغییرات گستردهای میشود و با افزایش قیمتهای خودرو نمیتوان انتظار داشت که خودروسازهای فعال در ایران خودروهایشان را همه چیز تمام عرضه کنند.
از طرفی دیگر خیلی از هموطن هایمان با توجه به هزینه پرداختی انتظار آپشن های تجملاتی زیادی دارند از همین رو هست که دیگر پولی برای ترمز اضطراری نمیماند و خودروساز ندادن تست ایمنی را به داشتن آپشنهای ایمنی و نداشتن آپشنهای تجملاتی ترجیح میدهد که تا حدی میتوان به آن نیز حق داد.
ترمز اضطراری از چه بخش هایی تشکیل شده است ؟
همانطور که مطالعه کردید دیگر از اهمیت و هوشمندی ترمز اضطراری مطلع شدهاید؛ این سیستم هوشمند که به خودرو دستور ایست حتی میدهد بدون شک باید از بخشها و قطعات زیادی تشکیل شده باشد تا این سیستم بهخوبی کار کند.
در بخشهای ابتدایی مقاله اشاره شد که مهم ترین بخش AEB، رادار هوشمندی هست که نزدیک بودن موانع به خودرو را بررسی میکند. البته از سنسورهایی که بر روی بدنه خودرو هستند و اطلاعات را به رادار می دهند نمیتوان گذشت که از اهمیت بالایی برخوردار هست.
البته تمام داده هایی که توسط سنسور به ثبت میرسد توسط برق خودرو یا همان ECU وارد سیستمهای این آپشن مطمعن میشود و توسط بررسیهایی که رادار انجام میدهد بهترین تصمیم گرفته میشود تا از بروز حوادث برای عزیزان شما جلوگیری شود.
تسلا و پیشرو در سیستم ترمز اضطراری خودرو
با گذشت بیش از 10 سال از ورود سیستم AEB به خودروها، قاعدتا پیشرفتهای زیادی از این سیستم در انواع خودروها دیدهایم. اما بزرگ ترین پیشرفت این سیستم را میتوان در خودروهای هوشمند تسلا دید که دیگر بقدری خوب کار میکند حتی نیاز به راننده هم ندارد.
در خودروهای دیگر حال حاظر نیز بروزترین سیستمهای AEB میتواند در سرعتهای بالا حتی جان سرنشینان را نجات دهد اما تفاوت AEB خودروهای تسلا این هست که با کمک این سیستم دیگر حتی جان عابران و سواره های دیگر هم به خطر نمیافتد.
ترمز اضطراری خودرو را جدی بگیرید
دیگر فکر کنیم از اهمیت این آپشن سرنوشت ساز مطلع شده اید که می توان به چه حدی از بروز حوادث جلوگیری کند. حال موقع آن رسیده است که اگر به دنبال خرید خودرویی هستید، این آپشن را یکی از مهم ترین معیارهای خود برای خرید وسیله نقلیه بدانید تا گریبانگیر اتفاقات بعد تصادف نشوید.